21. marraskuuta 2017

Vauvavuoden hinta

Eräs taannoinen ilta istuttiin Setämiehen kanssa alas ja käytettiin parituntinen pohtimalla paljonko vauvavuosi tuli maksamaan. Heitin etukäteen karkeaksi arvioksi 3 000e, Setämies oli samoilla ajatuksilla. Paljonkaan tuo arvio ei heittänyt...

Raskaus & synnytys n. 490e
...eli käytännössä maalis-lokakuussa 2016 aiheutuneet kulut. Laskin tähän pari pakettia niin särkylääkkeitä, Rennieitä, pikkuhousunsuojia kuin liivinsuojia, muistamatta tarkemmin paljonko niitä kului. Raskaustestejä tein kolme. Loppuraskaudesta kotiin päätyi kaksi vartalotyynyä tyynynliinoineen, muutamat äitiysfarkut, imetysliivit ja turhiksi osoittautuneet raskauspahoinvointirannekkeet. Taksilla sairaalaan ja sairaalalasku viideltä vuorokaudelta.
Summaan en laskenut yhtä ylimääräistä raskausajan ultraäänitutkimusta, koska siitä saatiin rahat vakutuuksien kautta takaisin. Taksimatkastakin olisi saanut, mikäli olisi tajunnut ottaa kuitin talteen...

Huonekalut & turvallisuus n. 810e
...lapsen vakuutus, varaturvakaukalo jalustoineen, pinnasänky reunapehmusteineen ja lakanoineen, turvaportit (x2), kulmasuojat, vaunuihin kiinnitetty heijastinnauha, aurinkolasit ja -rasva, syöttötuolit (x4), vaunut ja rattaat (x4), hoitotason pehmusteet (hoitotaso itsessään saatiin lahjaksi), matkasänky, itkuhälyttimet.
Varsinainen turvakaukalo saatiin lahjaksi, samoin osa syöttötuoleista ja vaunuista. Kustannuksia aiheutui kun niitä vaihdettiin parempiin. Vakuutus oli ensimmäisen vuoden ilmainen (elo-elokuu), mainittuun summaan laskin kahden kuukauden osuuden kuluvan vuoden vakuutusmaksusta ja omavastuuosuus vuodelta ja kahdelta kuukaudelta. Summaan en huomioinut Petran huoneen tekstiilejä (verhot & matto) enkä sinne hankittua kirjahyllyä-nämä olisi todennäköisesti joka tapauksessa ostettu.

Ruokailu & lääkkeet n. 1 170e
...korvikkeet (3 litraa/viikko keskikulutus), piltit (7 lihasosetta & 7 hedelmäsosetta/viikko keskikulutus), naposteltavat (talk-murut, riisikakut, maissinaksut yms. mitä muut ei syö), tuttipullot ja erilaiset tuttiosat, maistelututti, vauvalusikat, ruokalaput, kupit, lautaset, rintakumit, rintapumppu, maidonkeräyspurkit. Yhden korvatulehduksen myötä omavastuuosuus lääkkeistä, korvakuumemittari, nestemäistä Panadolia pari pulloa, Cuplaton, vitamiinit.
Petra söi 4kk asti osittain korviketta ja äidinmaitoa, tuosta eteenpäin pelkkää korviketta. Kiinteitä alettiin maistella 3,5kk ikäisenä, puolivuotiaasta eteenpäin aterioita. Useimmat ruokailuastiat saatu lahjaksi ja osittain hyödynnetään jo olemassa olleita astioita. Joitakin käsikauppalääkkeitä on saatu kavereilta.

Hygienia n. 910e
...vaipat (laskettu paketti/viikko keskikulutuksella), kylpytuki, vauvojen uima-allas, pyyhkeet, harsot, rikkaimuri, pesuaineet (laskettu +2 pyykkikoneellista/vk kulutuksella+pari sappisaippuapulloa), kosteuspyyhkeet, pumpulipuikot, vanulaput yms.
Kylpytuki, pyyhkeitä ja harsoja ostettiin käytettynä.

Vaatteet ja lelut n. 415e
...muutama kirjakerhopaketti, itse ostetut joulu- ja synttärilahjat, keskoselle ostetut uudet vaatteet ja isommat pääosin käytettynä ostetut vaatteet, hyppykiikku, kävelytuoli yms.
Suurin osa vaatteista ja leluista on saatu lahjaksi ja itse ostettaessa suosittu kirpputoreja yms. Otettiin myös äitiyspakkaus jonka vaatteita ollaan ahkerasti käytetty, osa mahtuu vieläkin. Kirjakerhon lopetin muutaman paketin jälkeen, tämän jälkeen myös kirjat ostettu/saatu käytettyinä.

Muut n. 190e
... tutit, perheen ulkopuolinen lastenhoito, pinnasängyn korokepalat, Bumbo, teetetyt tuttinauhat ja vaunulelu, taustapeili takapenkin niskatukeen, lämpöpussi, pyykkikori lastenhuoneeseen yms. aikaisempiin kategorioihin kuulumattomat.
Näissäkin suosittu kirpputoreja yms. kierrätystä se mitä on pystytty. Lastenhoitoapua on saatu paljon mm. mun siskoilta ja Petran isovanhemmilta, tästä ei ole rahaa maksettu.

Kokonaiskustannukset n. 3 985e. Suurin menoerä on ollut ehdottomasti vaipat, vuoden aikana niihin paloi keskimäärin 590e. Kestovaippailu olisi näitä kustannuksia huomattavasti pienentänyt, mutta itse koen ne jotenkin vaivalloisiksi+pyykkimäärä olisi kasvanut entisestään. Mikäli oma mielenkiinto, kärsivällisyys ja tietämys olisi riittänyt, olisi säästetty huomattavasti myös ateriakuluissa (korvikkeet+piltit yhteensä n. 785e). Vakuutus (laskettu 265e) on todennäköisesti halvin mahdollinen sillä saadaan keskittäjäetuja ja mä saan vielä nuorisoalennustakin. Rintapumppu, pinnasänky tekstiileineen, vaunut ja rattaat ovat olleet suurehkoja menoeriä myös, mutta toivon mukaan kestävät vielä pikkusisaruksenkin tarpeet aikanaan. Vaatteita, astioita, leluja yms. säästynee myös joten niitä ei tarvitse sitäkään vähää ostaa mitä nyt ollaan ostettu.
Kuva: Google

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti